Projecten

Wetenschappelijk onderzoek

The effect of intensive trauma therapy in Post-traumatic Stress Disorder on relationship distress

Onderzoekslijn: Trauma en herstel


 

(Hoofd)Onderzoeker: Mevrouw Sharon Jansen 

Doel project

In dit onderzoek onderzoeken wij of deelname aan ‘Specialistische Intensieve Trauma Therapie’ (SITT) van Psychotraumacentrum Zuid Nederland (PTC ZN, onderdeel van RvA) invloed heeft op de partner relatie. Ook willen we uitzoeken hoeveel patiënten met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) relatiestress rapporteren. En of we voor de start van de intensieve traumabehandeling kunnen voorspellen wie er na de behandeling aanvullende hulp nodig hebben op het gebied van de partnerrelatie.

Achtergrond

De ‘Specialistische Intensieve Trauma Therapie’ (SITT) van Reinier van Arkel is een veelbelovende behandeling voor de afname van PTSS symptomen. Het is nog niet duidelijk welk effect deze intensieve vorm van trauma behandeling heeft op de partner relatie. Het is ook nog niet duidelijk of er na SITT aanvullende interventies nodig zijn voor de verbetering van de partner relatie. Tot slot zijn er nog geen studies gedaan naar eventuele voorspellers voor de noodzaak van aanvullende interventies op SITT gericht op het verbeteren van de partner relatie. In dit onderzoek willen wij ons hierop richten.

Methode / opzet van het onderzoek

De onderzoekspopulatie bestaat uit personen met PTSS die een partner hebben. Het betreft een onderzoek waarin een meting voor en na deelname aan SITT plaatsvindt. Er wordt met name gekeken naar de mate van relatieproblemen voor en na deelname.

Verwachte resultaten

We hopen met dit onderzoek meer zicht te krijgen op het effect van de intensieve traumabehandeling op de partner relatie. Daarnaast verwachten we dat we door dit onderzoek ook kunnen bepalen wie na deelname aan deze behandeling nog aanvullende interventies nodig heeft voor de verbetering van de partner relatie.


Betrokken organisaties:

  • Reinier van Arkel (RvA) – Psychotraumacentrum Zuid Nederland (PTC)


Leden projectteam:

  1. Jansen (RvA-PTC ZN) – sh.jansen@reiniervanarkel.nl
  2. van Ee-Blankers (RvA-PTC ZN) – e.van.ee@reiniervanarkel.nl
  3. Hilbink-Smolders (RvA-PTC ZN) – m.hilbink@reiniervanarkel.nl

 

Trefwoorden

Posttraumatische stressstoornis (PTSS), Partnerrelatieproblemen, Intensieve traumatherapie


Publicaties en presentaties 


Relevante links

Hoofdonderzoeker: Mevrouw drs. S.A.J. de Bont-van der Zande
Hoofdonderzoeker: Mevrouw drs. S.A.J. de Bont-van der Zande Hoofdonderzoeker (Reinier van Arkel)j.debont.vandezande@reiniervanarkel.nl