Het Wetenschapsbureau
De onderzoeker aan het woord
“Ik ben Iman Elfeddali, psycholoog van achtergrond, en ik werk als senior onderzoeker en coördinator cliëntparticipatie bij de TOPGGz-afdelingen Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid (CLGG) en PersonaCura van GGz Breburg. Voor het wetenschappelijk onderzoek ben ik ook verbonden aan de afdeling Tranzo van Tilburg University. Bij het CLGG worden mensen behandeld die zowel psychische als lichamelijke klachten hebben, de zogenoemde aanhoudende lichamelijke klachten (ALK). PersonaCura is een afdeling waar senioren in de leeftijd 60+ met persoonlijkheidsstoornissen en/of autisme behandeld worden.”
Dr. Iman Elfeddali
Wat onderzoek je?
“Voor de beide TOPGGz afdelingen waar ik werk, houd ik me bezig met innovatie en onderzoek. De onderzoeken die ik doe zijn heel divers, maar hebben als uiteindelijk doel om de diagnostiek en behandeling voor de doelgroepen van bovengenoemde centra te verbeteren.
Aanhoudende lichamelijke klachten (ALK)
Voor het CLGG hebben we net een internationaal onderzoek, een samenwerking met York University in Engeland, afgerond naar onderzoeksprioriteiten op het gebied van ALK. De onderzoeksprioriteiten zijn opgesteld vanuit het perspectief van mensen met ervaring met ALK, hun naasten en zorgverleners. Dit helpt om toekomstig onderzoek veel meer aan te laten sluiten bij de wensen cliënten, naasten en zorgverleners in plaats van het enkel vanuit de onderzoekers vorm te geven. Bij het CLGG zijn we ook bezig met verschillende pilots naar eHealth-behandelingen om zorgverleners te ondersteunen in hun werk en de cliënt een stukje eigen regie te geven (aan de hand van een zelfhulpmodule). Ook doe ik onderzoek naar barrières in de huisartsenpraktijk wanneer het gaat om de behandeling van cliënten met ALK en wat wij als topklinisch centrum kunnen doen om hierin met consultaties te ondersteunen.
Brabant Academie
Naast de onderzoeken bij bovengenoemde centra ben ik bezig geweest met onderzoek naar werkdruk in de GGz en suïcidepreventie in Noord Brabant, in samenwerking met collega-instellingen van de Brabant Academie (GGz Oost-Brabant, GGz WNB, Reinier van Arkel) en GGzE.
Bij al mijn onderzoeken probeer ik het perspectief van de personen die ervaring hebben met de problematiek en de behandeling mee te nemen. De mogelijkheid die ik heb om onze innovaties en het onderzoek te toetsen in een cliëntenpanel levert heel waardevolle feedback op die we gebruiken om onze plannen aan te scherpen en interventies en onderzoek nog beter aan te laten sluiten bij de wensen van de doelgroep.
Meer informatie over ons cliëntenpanel is hier te vinden.
Waarom is onderzoek naar deze onderwerpen zo belangrijk?
Onderzoek naar aanhoudende lichamelijke klachten is erg belangrijk, omdat deze problematiek veel voorkomt in de huisartsenpraktijk. Cliënten lopen soms ook erg lang rond met klachten voordat ze de juiste zorg op de juiste plek vinden. Er sprake van een grote lijdensdruk die het dagelijks leven verstoort en kan samengaan met allerlei andere psychische en sociale problemen. Voor ouderen met persoonlijkheidsstoornissen of autisme geldt hetzelfde, waarbij er voor ouderen met autisme nog minder behandelmogelijkheden zijn ontwikkeld dan voor ouderen met persoonlijkheidsstoornissen. Het is heel belangrijk om in te zetten op het verbeteren van de kwaliteit van leven van deze mensen en dat is ook wat mij drijft om dit te doen.
Wat levert het op in de praktijk?
Het mooie aan wetenschappelijk onderzoek doen bij een GGz-instelling vind ik dat je juist zo dicht op de praktijk zit. Innovaties kunnen direct in de praktijk toegepast worden, cliënten en zorgverleners kunnen meedenken en helpen om interventies en onderzoek te verbeteren. Dit is een heel waardevolle wisselwerking tussen de praktijk en wetenschappelijk onderzoek.
Wat hoop je (op korte termijn) met jouw onderzoeken te bereiken?
Op korte termijn hoop ik meer te weten over de ervaringen van onze doelgroep met betrekking tot de eHealth interventies die we ontwikkeld hebben. Het uiteindelijke overkoepelende doel is om de diagnostiek en behandeling die we geven te verbeteren en beter aan te laten sluiten bij de mensen die we behandelen.