Tweede editie Wetenschapsprijs Brabant Academie
Wetenschapsprijs Brabant Academie 2023/2024
En de winnaars van de Brabant Academie Wetenschapsprijs zijn ....
Bijna 500 collega's werkzaam bij een van de organisaties aangesloten bij de Brabant Academie (Reinier van Arkel, GGZ Oost Brabant, GGz Breburg en GGZ Westelijk Noord-Brabant) stemden afgelopen weken op de genomineerden die wat hen betreft de Wetenschapsprijs 2023-2024 verdienen. In de categorie Wetenschappelijke publicatie was het een close finish. In de categorie Praktijkgericht onderzoek tekende de winnaar zich duidelijk af. De winnaars werden afgelopen dagen op hun werkplek ‘overvallen’ en toegesproken door Helene Andrea (lid Wetenschapsbureau Brabant Academie) en een bestuurder, bij GGz Oost Brabant Joris Hendrickx en bij Reinier van Arkel Tom van Mierlo. Zij ontvingen een trofee, een cheque van 500 euro én krijgen een podium voor hun onderzoek.
Winnaar categorie Praktijkgericht onderzoek
Ed de Tollenaer, werkzaam als muziektherapeut op de High Intensive Care van Reinier van Arkel won in de categorie Praktijkgericht onderzoek . Ed onderzocht hoe het gebruik van elektronische muziek en muziekproductie het stabilisatieproces van cliënten in crisissituaties kan verbeteren.
Ed had het winnen van de prijs echt niet zien aankomen en wist niet wat hem overkwam toen een delegatie de muziektherapie ruimte kwam binnenlopen om hem te verrassen met de prijs. “Ik werd door mijn collega RoseAnne van Beek getipt om mijn onderzoek in te sturen voor de Brabant Academie Wetenschapsprijs. Een praktijkonderzoek dat ik uitvoerde in het kader van mijn opleiding tot muziektherapeut. Dat ik als winnaar uit de bus kom is een belangrijke opsteker voor de muziektherapie.”
Ed besloot tot juist dit onderzoek omdat hij merkte dat cliënten behoefte hadden om op een andere manier met muziek aan de slag te gaan dan met de traditionele muziekinstrumenten. “Door aan de slag te gaan met elektronische muziek kunnen cliënten niet alleen muziek creëren maar er ook naar luisteren, dat vormt een extra laag in de ervaring.” Ed hoopt dat zijn onderzoek ertoe bijdraagt dat ook andere muziektherapeuten elektronische muziek en muziekproductie gaan inzetten om cliënten te helpen bij hun herstel.
Zie voor meer informatie over dit onderzoek de samenvatting en de video-pitch van Ed over zijn inzending, verder op deze pagina.
Overige genomineerden categorie Praktijkgericht onderzoek
Ook complimenten en felicitaties voor de inzendingen die de tweede en derde plaats wisten te bemachtigen:
2e plaats Actieonderzoek naar ontslaggericht werken in FACT-teams (Gerlinde van de Wetering, Reinier van Arkel) – zie de samenvatting en video-pitch.
3e plaats Resultaten van twee jaar Actieonderzoek naar de Mentale Gezondheidscentra (Margot Metz, GGz Breburg) – zie de samenvatting en video-pitch.
Joska van Houten wint in categorie Wetenschappelijke Publicatie
In de categorie Wetenschappelijke Publicatie won de publicatie van Joska van Houten, GZ-psycholoog in opleiding tot klinisch psycholoog bij GGz Oost-Brabant. Joska deed onderzoek naar de effectiviteit van deeltijd groepsschematherapie voor patiënten met persoonlijkheidsstoornissen. Hoewel deeltijd groepsschematherapie veel in de praktijk wordt toegepast, is dit de eerste keer dat deze vorm van schematherapie werd onderzocht. Belangrijk, want een specifieke subgroep heeft onvoldoende baat bij ambulante therapie.
Joska was ‘totaal verrast’ met het winnen van de prijs. “De samenwerking tussen onze 4 organisaties in de Brabant Academie vind ik super mooi; het is een extra platform om aandacht te genereren voor het belang van onderzoek en de onderlinge samenwerking hierin te bevorderen. Het inspireert ook en prikkelt om zelf met onderzoek aan de slag te gaan. Daarom besloot ik ook zelf mee te dingen, maar dat ik ook echt zou winnen had ik niet verwacht. Onderzoek naar de effectiviteit van schematherapie als zodanig was er wel, maar niet specifiek voor de deeltijdvariant. De wetenschappelijke onderbouwing van deze specifieke vorm is relevant nu de actualiteit van de ggz ons vraagt om kostenbewustzijn en efficiëntie. Dit onderzoek is een eerste aanzet voor de onderbouwing van wat we in de praktijk toepassen.” Graag wil ze haar dank uitspreken aan coauteurs van het artikel Nathan Bachrach en Samantha Bouwmeester en aan Linda die graag bereid was om als deelnemer aan de deeltijd groepsschematherapie uit te leggen wat deze behandeling voor haar betekend heeft.
Overige genomineerden categorie Wetenschappelijke Publicatie
Natuurlijk ook complimenten en felicitaties voor de inzendingen die de tweede en derde plaats wisten te bemachtigen:
2e plaats Kenmerken van persoonlijkheidsstoornissen, schema’s en modi bij mensen met ernstige dissociatieve stoornissen | Effectiveness of day treatment group schema therapy for personality disorders: A multiple baseline single case study (Robin van der Linde, GGZ Oost Brabant) – zie de samenvatting en video-pitch hieronder.
3e plaats Gelijktijdige behandeling lithium en dialyse bij ernstige stemmingsstoornissen | Concurrent lithium and haemodialysis treatment: Clinical recommendations based on the literature and a multicentre survey (Wytse Kuiper, Reinier van Arkel) – zie de samenvatting hieronder.
35 inzendingen
In totaal waren er maar liefst 35 inzendingen voor de 2de edite van de Brabant Academie Wetenschapsprijs 2023-2024. Een deskundige beoordelingscommissie koos uit al deze inzendingen genomineerden voor de categorie Wetenschappelijke Publicatie en de categorie Praktijkgericht Onderzoek. De beoordelingscomissie bestond uit dr. Karlijn Heesen (senior wetenschappelijk onderzoeker, Reinier van Arkel), drs. Matthijs Hamakers (lid Wetenschapsbureau Brabant Academie | promovendus & onderzoekscoördinator GGZ WNB), dr. Boukje Dijkstra (senior wetenschappelijk onderzoeker, directeur NISPA, docent praktijkresearch), dhr. Alex de Ridder (lid RvB GGz Breburg), dhr. Joris Hendrickx (bestuurder a.i. GGZ Oost Brabant), dhr. Eric van Damme (ervaringsdeskundige, GGz Breburg). Deze selectie was voor de leden van de beoordelingscommissie geen gemakkelijke klus; ze waren onder de indruk van de kwaliteit van de ontvangen inzendingen, en het belang ervan voor de ggz-praktijk.
Op de genomineerden kon vervolgens door medewerkers van de aangesloten organisaties worden gestemd.
Kort overzicht overige inzendingen
Zie hieronder voor de onderwerpen van de overige inzendingen. Meer weten over (een van) deze inzendingen? Neem contact op het Helene Andrea (lid Wetenschapsbureau Brabant Academie, email h.andrea@ggzbreburg.nl), of met de vermelde indiener.
Criteria Brabant Academie Wetenschapsprijs
Categorie ‘Wetenschappelijk’:
- De publicatie brengt nieuwe en belangwekkende gezichtspunten naar voren en heeft meerwaarde voor de praktijk (voor de Brabant Academie instellingen en/of de GGZ in het algemeen).
- De opbouw/structuur is passend bij een wetenschappelijk document (Samenvatting, Inleiding met probleem-, doel- en vraagstelling, Methode met omschrijving onderzoeksgroep, type onderzoek (design), onderzoeksprocedure en meetinstrumenten), Resultaten, Discussie/Conclusie, Literatuurlijst).
- Er is sprake van een correcte en goed te volgen inhoudelijke redenatie, waarbij de auteur de resultaten in een breder kader plaatst en erop reflecteert ten opzichte van het belang voor de klinische en wetenschappelijke praktijk.
- De auteur trekt op een wetenschappelijk verantwoorde en kritische manier conclusie(s) ten aanzien van de oorspronkelijke vraagstelling.
- De auteur geeft een eigen, goed onderbouwde visie.
- De publicatie is begrijpelijk voor een breed publiek; als de indiening in hoge mate in ‘specialistische/wetenschappelijke taal’ geschreven is, voegt de auteur een samenvatting in ‘lekentaal’ toe.
- Het indienen van een publicatie over onderzoek waarbij samengewerkt is tussen twee of meerdere van de Brabant Academie-organisaties is een pré.
Categorie ‘Praktijkonderzoek’:
- De bijdrage heeft betrekking op recente ontwikkelingen binnen de Brabant Academie en/of de GGZ in het algemeen en/of brengt nieuwe/vernieuwende en belangwekkende (discussie)punten naar voren.
- De auteur geeft een goed onderbouwde visie en/of theoretische onderbouwing (waarbij een verbinding gemaakt wordt met uit onderzoek afkomstige kennis en inzichten).
- De kennis en inzichten die voortkomen uit de bijdrage hebben meerwaarde voor de Brabant Academie en/of de GGZ in het algemeen.
- De bijdrage is voor een breed publiek toegankelijk (leesbaar).
- De auteur is door de keuze van het onderwerp en de wijze waarop het onderwerp is uitgewerkt in staat geweest een originele en eigen bijdrage te schrijven.
- Het indienen van een bijdrage over onderzoek waarbij samengewerkt is tussen twee of meerdere van de Brabant Academie-organisaties is een pré.
Overige criteria:
- De auteur/medewerker is eerste auteur van de inzending.
- Per persoon kan één inzending ingediend worden.
- Van de genomineerden (maximaal drie per categorie) wordt verwacht dat zij in de tweede helft van maart een digitale ‘pitch’ (bijvoorbeeld een kort filmpje) over de inzending aanleveren. Deze wordt geplaatst op de site van de Brabant Academie (indien nodig met hulp van een collega van de afdeling communicatie).
- Iemand voordragen is mogelijk, met inachtneming van bovenstaande criteria.
Nadere informatie/inlichtingen:
Helene Andrea (h.andrea@ggzbreburg.nl ), lid Wetenschapsbureau Brabant Academie
Pitches en samenvattingen
Genomineerden in de categorie Wetenschappelijke Publicatie
Kenmerken van persoonlijkheidsstoornissen, schema’s en modi bij mensen met ernstige dissociatieve stoornissen
Robin van der Linde (GGZ Oost Brabant)
Lees de samenvatting.
Pitches en samenvattingen
Genomineerden in de categorie Praktijkgericht Onderzoek
Actieonderzoek naar ontslaggericht werken in FACT-teams
Gerlinde van de Wetering (Reinier van Arkel)
Lees de samenvatting.
Resultaten van twee jaar actieonderzoek naar de Mentale Gezondheidscentra
Margot Metz (GGz Breburg)
Lees de samenvatting.
Just Play – Elektronische muziek en muziekproductie in muziektherapie –
Ed de Tollenaer (Reinier van Arkel)
Lees de samenvatting.
Contactpersonen Wetenschapsbureau
GGz Breburg
Helene Andrea
(h.andrea@ggzbreburg.nl)
M 06-12214798
GGZ Oost Brabant
Laura van der Leest – Brugel
(lwpm.vander.leest-brugel@ggzoostbrabant.nl)
M 06-13280817
GGZ Westelijk Noord-Brabant
Matthijs Hamakers
(m.hamakers@ggzwnb.nl)
M 06- 23083320
Reinier van Arkel
Michelle Hendriks
(michelle.hendriks@reiniervanarkel.nl)
M 06-15025263